Nem nehéz jó lángost készíteni, csak néhány apró trükköt kell követni. Ki nem állhatom a zsírban tocsogó fajtáját, azzal ki lehet kergetni a világból. Viszont az igazi sajtos-tejfölös lángosnak nehéz ellenállni, ezért szoktam otthon is készíteni. Aki szereti annak ajánlom kipróbálni, mert tényleg nem nagy ügy finom házi lángost sütni.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg főtt, tört burgonya
1 kocka élesztő
2 dl tej
csipet cukor
só
olaj
Az élesztőt a már ismert módon a tejben felfuttatjuk. (A tejet langyosra melegítjük, kis cukrot keverünk bele és belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, majd a tetejét meghintjük 1 kanál liszttel. Meleg helyre tesszük kb. 10-15 percre.)
Ha az élesztőnk felfutott, akkor az alapanyagokat (az olaj kivételével) robotgéppel, vagy kenyérsütő megfelelő fokozatával kidagasztjuk. Akkor kész, ha a tészta elválik az edény falától. Ekkor a masszát letakarjuk és meleg helyre tesszük, kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztánkat átgyúrjuk és kis cipókra osztjuk. A cipók mérete nincs kőbe véve, én nagyobbakat szokta, hogy szép nagy lángosok legyenek. A cipók tetejét olajjal megkenjük és kétszeresére kelesztjük. Ezt követően olajos tálcán, a kezünkkel kerekre nyújtjuk és bő, forró olajban kisütjük. Akkor nem szívja magába a zsírt, ha kellően forróra hevítettük. A megsült lángosokat lecsöpögtetjük és ízlés szerint kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése