Idő, idő, idő! Sajnos a nagy ajándékbeszerző rohanásban nem maradt idő semmire. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül, de most adok magamnak két percet. A mézes kalács házikót - idő híján - nem tudtam elkészíteni, ezért a receptet sem tudom feltenni (mivel nem próbáltam, nem ajánlom). A programot kénytelen voltam leegyszerűsíteni, ezért a mézeskalács helyett idén trüffeleket fogok készíteni. Nagyon egyszerűnek tűnik a recept, ezért ajánlom mindenkinek:
Narancsos-csokoládés trüffel: (forrás NoSatly.hu)
Hozzávalók:
- 0 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 1 dl habtejszín
- 2 nagy narancs reszelt héja
- cukrozatlan kakaópor
Így készül:
- A csokoládét gőz felett felolvasztjuk.
- Közben a vajat és a tejszínt külön-külön habosra verjük, majd a csokoládéhoz adjuk, és belereszeljük a narancsok héját.
- Egy lefóliázott tálra halmozzuk a masszát, majd szépen ellapogatjuk, hogy kb. 2 centi vastag csokilapot kapjunk. Így megy a hűtőbe, míg meg nem dermed.
- Másnap felkockázzuk, és nedves kézzel golyókat formázunk belőle.
- Cukrozatlan kakaóporba hempergetjük őket.
Ezt a receptet ma délután fogom kipróbálni, ezért garanciát nem vállalok, de a hozzászólások elég meggyőzők. Ajándéknak sem utolsó, bár tudom kicsit elkéstem ezzel.
A trüffelt jégkockatartóba könnyen formázhatjuk, így nem nagy gond, ha kissé keményebbre sikerül a vártnál.
Elkészültek a trüffelek. Nos igazán finom lett, de kiegészítettem egy narancs levével és a keserű kakaópor helyett én porcukorba forgattam. Így már igazi íz harmónia. A jégkockatartós megoldás szükségszerű, mivel én azt tapasztaltam, hogy a formázás alatt a kéz melegétől gyorsan olvad, ezáltal sokkal könnyebb dolgunk van. Érdemes kipróbálni, de vigyázat csupa csoki!
Elkészültek a trüffelek. Nos igazán finom lett, de kiegészítettem egy narancs levével és a keserű kakaópor helyett én porcukorba forgattam. Így már igazi íz harmónia. A jégkockatartós megoldás szükségszerű, mivel én azt tapasztaltam, hogy a formázás alatt a kéz melegétől gyorsan olvad, ezáltal sokkal könnyebb dolgunk van. Érdemes kipróbálni, de vigyázat csupa csoki!
Eszti zserbója:
Hozzávalók:
Tészta:
2dkg élesztő
1dl tej (1 tk. cukor az élesztő futtatásához)
35 dkg liszt
10 dkg zsír
5dkg cukor
1 egész tojás
csipet só
csipet szódabikarbóna
pár csepp rum
Töltelék:
40 dkg darált dió
40 dkg baracklekvár
Tetejére:
15 dkg csoki
5 dkg vaj
2dkg élesztő
1dl tej (1 tk. cukor az élesztő futtatásához)
35 dkg liszt
10 dkg zsír
5dkg cukor
1 egész tojás
csipet só
csipet szódabikarbóna
pár csepp rum
Töltelék:
40 dkg darált dió
40 dkg baracklekvár
Tetejére:
15 dkg csoki
5 dkg vaj
A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzá adjuk a felfuttatott élesztőt, tojást, szódabikarbónát, sót, rumot, cukrot és alaposan összegyúrjuk. Az összegyúrt tésztát fél órát pihentetjük. A tésztát 3 részre osztjuk. Az első részt tepsi nagyságúra nyújtjuk és kivajazott tepsibe helyezzük, megkenjük a töltelék felével (dió+ lekvár keveréke). A második részt szintén tepsi nagyságúra nyújtjuk és befedjük vele a tölteléket, ezt a lapot is megkenjük a maradék töltelékkel. Végül a harmadik részt is tepsi nagyságúra nyújtjuk és befedjük vele a tölteléket.Villával megszurkáljuk. Fél órát pihentetjük és megsütjük. A csokit és a vajat vízgőz fölött megolvasztjuk és a süteményt a csokival bevonjuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése