Az omlós süteményeket nagyon szeretem, ezért gondoltam kipróbálom az islernek ezt a túrókrémes változatát. Nagyon finom, bár én személy szerint maradok a jól bevált hagyományos formájánál. Viszont a férjem, aki egyáltalán nem szereti a lekváros édességeket nagyon jóízűen ette és jobbnak, ízesebbnek tartotta elődjénél a sima lekváros változatnál.
Omlós tésztát előszeretettel készítek, mivel nincs vele sok macera, sőt pont az a titka, hogy nem szabad agyon gyúrni, mert a kéz melegétől a vaj megolvad benne és nem lesz lesz igazán omlós az eredmény. Ezért elegendő éppen csak össze állítani a masszát és azonnal mélyhűtőbe tenni. Akkor lesz jó a tészta, ha látunk benne egész vajdarabkákat.
Túrós isler:
Hozzávalók:
30 dkg liszt
25 dkg porcukor
30 dkg margarin (Rama vagy Lurpak)
1 tojás
25 dkg túró
10 dkg tejföl
1 csomag vaníliás cukor
2 ek. búzadara
barack lekvár
2 ek. kakaópor
Így készül:
Először a tésztát készítjük el. Ehhez a lisztet 10 dkg margarinnal géppel összemorzsoljuk, majd a tojással és 10 dkg porcukorral összedolgozzuk. Gyorsan dolgozzunk, nem kell, hogy egyenletes legyen a tészta, az a jó, ha vajdarabkák látszanak benne, mert akkor lesz omlós a tészta. A tésztát fokpakkba csomagolva 20 percre mélyhűtőbe tesszük. Ezt a lépést nem szabad kihagyni. A töltelékhez a túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot, 5 dkg porcukorral és a búzadarával krémesre kidolgozzuk. Akkor lesz egyenletes krém a túróból, ha legalább 15-20 percig robotgéppel keverjük. A krémet felhasználásig hűtőbe tesszük dermedni. A lehűlt tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk és 8 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, amit zsírpapírral bélelt tepsibe helyezünk és 180 fokos sütőben világosbarnára sütjük. A megsült islertésztát hagyjuk kihűlni, ezalatt előkészítjük a csokimázat. 10 dkg porcukrot 10 dkg margarinnal és 2 ek. kakaóporral gőz fölött felolvasztunk. A tészták egyenletesebb oldalát belemártjuk a csokiba és rácsra tesszük, amíg megköt a csokoládé a tetején. Végül lekvárral és túrókrémmel megtöltjük és összetapasszuk a sütiket.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése