A jó majonéz titka, hogy a két alapvető alapanyag, a tojás és az olaj egyforma hőmérsékletű legyen, amikor elkezdjük kikeverni a majonézt. Ennek érdekében érdemes az elkészítés előtt legalább egy órával kivenni a hűtőből a hozzávalókat. Így biztos a siker!
250 g majonézhez:
Hozzávalók:
2 tojássárgája
1 csipet só és porcukor
2 ek. citromlé
2 dl napraforgó- vagy olívaolaj
Így készül:
A tojások sárgáját a sóval és a citromlével elkezdjük keverni. Lassan, cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. (Ha nem kézi, hanem elektromos habverőt használunk, csak alacsony fokozaton, türelmesen kell keverni.) Amikor már krémszerű állagúvá válik, de még mindig híg, akkor kezdhetjük vékony sugárban, folyamatosan csurgatni az olaj fennmaradó részét. Addig keverjük, amíg kemény krémet kapunk. Ekkor elkészült a mi saját, házi majonézünk.
Vigyázat! - a majonéz nyers tojást tartalmaz, ezért kizárólag megbízható forrásból származó tojásokat használjunk, legjobb a piaci, házi tojás. A tojást mindig mossuk meg mielőtt felhasználnánk és a hűtőbe is megmosva tegyük. Ez azonban ne rettentsen senkit vissza az igazi házi majonéz készítésétől, mert összehasonlíthatatlan a boltokban kapható tubusos majonézzel.
Fogyókúrázóknak viszont nem ajánlatos, mert megkerestem: 100 grammja 410 kca/1714 kJ tartalmaz. Na de inkább ezzel vétkezzünk, mint sem cukros üdítőket iszogatva.
Tartármártás:
Hozzávalók:
100 g majonéz
1 kk. mustár
1/2 dl tejszín
1 kk. citromlé
1 mk. porcukor
fehérbors és só
Így készül:
A hozzávalókat kézi habverővel simára keverjük. Aki szeretné 1/2 dl száraz fehérborral megbolondíthatja.
Zöldségek, saláták, halak nagyszerű kiegészítője.
Na ez az! Ez az igazi! Végre! Köszönöm!
VálaszTörlés