Imádok pizzát sütni. Már csak azért is, mert minden beképzeltség nélkül mondhatom, hogy sokkal finomabb, mint az éttermi pizza. El kell mondjam, hogy általában nem szeretem a házi pizzákat, mivel nehéz eltalálni a tészta és a feltétek arányát. Mostanra már annyi pizzát sütöttem, hogy kijelenthetem finomabb, mint az éttermi pizza. A pizza tészta receptjét már leírtam egy korábbi bejegyzésben, de még egyszer megmutatom. Ez az a pizza, ami hihetetlen módon másnap még finomabb, mint frissen. A tészta puha, az ízek összeértek. Na ezt a titkot mutatom meg pizza rajongóknak.
Hozzávalók 4 db nagy pizzához:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
2 ek cukor
2 ek só
5,5 dl tej
Így készül:
A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Kikeverjük és egy evőkanál liszttel megszórjuk a tetejét. Meleg helyre tesszük. Amikor az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval elkezdjük dagasztani. Akkor jó, ha már elválik a tészta a kezünkről. Akinek van kenyérsütő gépe, nyugodtan használja a dagasztó funkciót, szépen kidolgozza a tésztát.
A kidolgozott tésztát meleg helyre tesszük és kétszeresére kelesztjük. Ezalatt a feltéteket előkészítjük tetszés szerint.
Pestos feltét:
20 kiskanál zöld pesto
40 dkg trappista sajt
4 db mozzarella gombóc lecsepegtetve
1 üveg paradicsom szósz
sonka, gomba tetszés szerint
A trappista sajtot lereszeljük, a mozzarellát közepes vastagságú szeletekre vágjuk. A sonkát tetszés szerint kockázzuk, a gombát nagyobb darabokra szeljük és megpirítjuk.
A megkelt tésztát négy részre szedjük és vékony 28 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Megkenjük paradicsommal, ráhalmozzuk a sonkát, gombát és megszórjuk reszelt sajttal. A sajtot kevés oregánóval fűszerezhetjük. Erre jönnek a mozzarella szeletek. A pizza szélét és a sajtot meglocsoljuk kevés olajjal, majd a pestot kis kupackákba ráhelyezzük mindennek a tetejére. 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése