Én este szoktam elkészíteni ezt a péksüteményt, ami másnap tökéletes reggeli lehet, de az esti filmnézéshez is pompás élményt biztosít az elfogyasztása. Meglehetősen gyakran készítem, mert nagyon kapós nálunk. Már amikor sül összefut a nyál a szánkban az ellenállhatatlan illata miatt. Bár, mint minden kelt süteményt, ezt is macera elkészíteni, viszont a család elismerő szavai mindenben kárpótolja a készítőt.
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
2 ek. cukor
3 tojássárgája
5 dkg olvasztott margarin
2 dl tej
2 csipet só
1 kocka élesztő
Töltelékhez:
25 dkg margarin
1 tasak őrölt fahéj
20 dkg kristálycukor
Öntés:
3 dl tej
2 ek. cukor
Így készül:
Az élesztőt felfuttatjuk (2 dl langyos tejben elkeverem a belemorzsolt élesztőt és a cukrot, a tetejét megszórom 1 ek. liszttel és 20 percre meleg helyre teszem. Ekkor az élesztő felfut). A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük a tészta többi alapanyagához és dagasztjuk (kenyérsütő dagasztó fokozata tökéletesen megcsinálja helyettünk). A tésztát addig pihentetjük, amíg duplájára nő. Ezalatt kikeverjük a krémet az alapanyagokból. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra és a fahéjas krémmel megkenjük. Ezt követően feltekerjük és tetszés szerinti vastagságúra szeleteljük. Kivajazott tepsire helyezzük a csigákat és további 15-20 percig meleg helyen kelesztjük (a csigákat egy ujjnyi távolságra rakjuk egymástól, mert a kelés során megnő), majd 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a tészta kissé barnára sül. A sülés közben 3-szor meglocsoljuk a csigákat a cukros tejjel. (Vigyázat a lefolyt cukros tej karamellizálódik a csigák alatt és könnyen megéghet, ezért csak akkor kezdjük el az öntözést, ha már félig megsült a sütemény.
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon finom!
VálaszTörlés