Megújult a blog!

Kedves Olvasó!

Köszöntök mindenkit megújult Blogomon!

A korábban Ági konyhája néven megismert blogomat teljes egészében átalakítottam annak érdekében, hogy még érdekesebb és szerethetőbb legyen az oldal. A Csupa csuda konyhám már nem csak egy szokványos receptközlő oldal, hanem egy online gasztro magazin. Az elnevezést azzal érdemelte ki, hogy a recepteken túl érdekes és aktuális témákat tartalmaz az oldal.

Nézz körül Nálam, Jó kikapcsolódást kívánok!

2011. március 6., vasárnap

Pizza

 Életemben egyszer jártam Olaszországban, ahol alkalmam nyílt az eredeti olasz pizzát megkóstolni. Biztosra mentem, egyszerű sonkás pizzát kértem. Ekkor jöttem rá, hogy a jó pizza titka a tésztában rejlik. Soha nem találkoztam addig olyan pizzával, amelynek tésztája ropogós, ám belül mégis puha, omlós. Isteni!
A gazdag, változatos feltét az ízvilágot nagyban meghatározza, azonban mit sem ér, ha a tészta száraz, ízetlen, egyszóval élvezhetetlen. Az eredeti olasz pizza a "Margherita" - csupán paradicsomot és sajtot tartalmaz.

Sokáig kísérleteztem, mire olyan pizzatészta receptet találtam, ami puha, omlós és egyáltalán nem fojtós. Addig-addig próbálgattam az arányokat, mire íme az eredmény.
Persze messze nem olyan finom és tökéletes, mint az eredeti, de otthoni, házi pizzának igenis megteszi, sőt, véleményem szerint vetekszik néhány hivatásos pizzériában kapható pizzával.


Pizza tészta:

Hozzávalók (2 db nagy pizza):

500 g liszt
1/2 kocka élesztő
2,5 dl tej
1 ek. cukor
2 ek. olaj
1 ek. só

Így készül:

A tejet mikróban testmelegre melegítjük, az élesztőt belemorzsoljuk és a cukorral összekeverjük. A tetejét megszórjuk egy ek. liszttel és meleg helyre tesszük 15-20 percre. Miután az élesztőt megfuttattuk, a hozzávalókat összegyúrjuk és hagyjuk a tésztát kelni, amíg duplájára nő. Ezt követően kettévágjuk és nagy tepsi nagyságúra nyújtjuk. Megkenjük paradicsommal és ízlésünk szerint rakjuk meg feltéttel és a végén sajttal. Kevés oregánóval fűszerezzük.



Érdemes minőségi sajtot választani. Az igazán finom pizzáról nem maradhat le a mozzarella sem. Én úgy készítem, hogy az egész pizzát megszórom trappista sajttal, majd erre mozzarella szeleteket helyezek. Végül a sajt szeleteket és a tészta szélét megkenem kevés olajjal és 15-20 percig 180 fokon sütöm. 



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ételfotók

Az ételekről általam készített képek - amatőr jellegüknél fogva - a receptek valódiságát tükrözik, vagyis azt látod, amit kapsz, ha elkészíted.

Az oldalon található szövegek és a receptekhez tartozó fotók saját tulajdonom, engedélyem nélkül nem közölhető.