Karácsonykor készítettem el ezt a fogást, mivel nagyon egyszerű, gyors, mégis különleges és laktató étel. A lazac nem olcsó mulatság, de mivel nagyon laktató, ezért fejenként egy kb. 15 dkg-os szelet bőven elegendő. A lazac a kedvenc ételeim egyike, mivel szálkamentes és jól elkészítve isteni finom és omlós.
Hozzávalók:
- 2 db15 dkg-os lazac
- kb. 250 g Tagliatelle tészta
- 2 dl tejszín
- 2 ek. reszelt parmezán
- 1 db citrom
- só, bors
Amennyiben fagyasztott lazacot használunk, akkor előző este a hűtőben kiengedjük a halat.
A tésztát forrásban lévő vízben készre főzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl a tésztát!
A kiengedett lazacot papírtörlővel szárazra töröljük. Ez nagyon fontos! Majd sózzuk, borsózzuk és facsarunk rá friss citromlevet.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és a lazac szeleteket oldalanként 4-4 percig sütjük. Ha valaki omlósan szereti a lazacot, ahogyan én is, akkor az elősütés után kb fél bögre vízzel felöntöm és addig párolom, amíg a főzővíz elpárolog. Így omlós és puha lesz a hal. Én sülés közbe is szoktam rá citromot facsarni, de ez elhagyható.
Amíg a hal párolódik, egy serpenyőben vagy wokba felmelegítem a tejszínt, hozzá adom a sajtot, sózom és borsozom. Amikor a sajt egyneművé vált a tejszínnel, akkor belekeverem az előzőleg sós vízben kifőtt tésztát. Összemelegítem és már kész is. Közben a hal is elkészül.
Tálaláskor a tésztára teszem a lazac szeletet és a tetejére egy citromkarikát helyezek, hogy ha valaki szeretné még megtudja locsolni citromlével. Nagyon jó ízt ad neki.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése