Először étteremben ettem előételként ezt a különleges, ám annál egyszerűbb csodát. Merthogy azóta is csodaként emlegetem, mivel különleges íze miatt azt gondoltam, hogy csakis mesterszakács kreálmánya lehet ilyen bombasztikus ízvilágú. Aztán egy gasztro magazinban leltem rá a receptre és ekkor szembesültem, hogy a titok mindössze egyetlen alapanyagban rejlik, ami nem más, mint a friss zsályalevél. Azonnal kipróbáltam magam is elkészíteni és bár nem vagyok szakács, sikerült az ízvilágot felidéznem, még ha nem is teljes egészében. Az újságban közölt recept nem ír paradicsommártást a kenyérgombócokhoz, de én inkább azzal együtt ajánlom, sokkal finomabb és szaftosabb.
Hozzávalók 4 személy részére:
20 dkg kenyérbél (száraz is lehet)
liszt
1 db tojás
kevés tej, só,
15 dkg reszelt sajt (legjobb a parmezán, de trappistával is finom)
250 g paradicsompüré
25 dkg kolozsvári szalonna
8-10 szál zsályalevél
2 gerezd fokhagyma
10 dkg parmezán sajt a tetejére (trappista is jó)
Így készül:
A kenyérbelet kevés tejben beáztatjuk és kinyomkodjuk. Sóval, borssal, sajttal és liszttel összegyúrjuk. Addig adagoljuk a lisztet, amíg laza, formázható tésztát kapunk. Vizes kézzel gombócokat formálunk és bő, lobogó vízben kifőzzük. Akkor jó, ha a gombócok feljönnek a víz tetejére.
A mártáshoz a szalonnát apróra szeljük és olaj nélkül megpirítjuk. A zsályát apróra vágjuk és a szalonnával kissé összepirítjuk, az aprított fokhagymát is beletesszük. Pár perc pirítást követően a paradicsommal felöntjük, sózzuk és össze forraljuk. A gombócokat a mártással tálaljuk és reszelt sajttal megszórjuk.
Kenyérgombóc paradicsomos mártás nélkül |
A paradicsom nélküli verzióban a pirított fokhagymás, zsályás szalonnával összeforgatjuk a gombócokat és reszelt sajttal kínáljuk. Így is nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése