Megújult a blog!

Kedves Olvasó!

Köszöntök mindenkit megújult Blogomon!

A korábban Ági konyhája néven megismert blogomat teljes egészében átalakítottam annak érdekében, hogy még érdekesebb és szerethetőbb legyen az oldal. A Csupa csuda konyhám már nem csak egy szokványos receptközlő oldal, hanem egy online gasztro magazin. Az elnevezést azzal érdemelte ki, hogy a recepteken túl érdekes és aktuális témákat tartalmaz az oldal.

Nézz körül Nálam, Jó kikapcsolódást kívánok!

2011. december 18., vasárnap

Az én karácsonyi menüm

Íme összeállt az én karácsonyi menüm, amelyet a férjemmel közösen állítottunk össze. Szerencsére teljesen egy rugóra járt az agyunk, ami az előételt és a desszertet illeti. A füstölt lazac eleve adott volt, mivel halnak lenni kell. Mivel egyikünk sem nagy hal rajongó, viszont a füstölt lazacos tapast imádjuk, úgy gondoltuk, hogy ez lehet a kiinduló pont.  Amikor ez az ötlet megszületett éppen rátaláltam egy ilyen receptre az egyik újságban. Ezt követően nem kellett sokat lapoznom, amikor megpillantottam azt a levest, amiről a férjemmel együtt kissé tartunk, de azt mondtuk bevállaljuk, mivel amilyen egyszerű olyan izgalmasnak is hangzik. Mint ahogy korábban írtam, az idei karácsony az egyszerűség jegyében tervezzük, ez nem jelentheti a kulináris élmények izgalmának hiányát. A főétel tekintetében teljes szabad kezet kaptam és úgy döntöttem, hogy a nagy kedvencemet fogom elkészíteni, amiről tudom, hogy a család sem veti majd meg, sőt... A desszert iránya sem kívánt nagy tervezést, mert a férjem csak úgy, mint én egy könnyű, krémes, poharas édességre gondoltunk Azonnal eszembe jutott az isteni hamis tiramisu torta receptem, amit kehelyben elkészítve két főre pont elegendő megkoronázása lesz a napnak. Szóval így állt össze a mi idei karácsonyi ételsorunk.

Előétel:
Füstölt lazac fűszeres zselével
Leves: Petrezselyem krémleves parmezángaluskával

Főétel:
Mustáros marha hátszín fűszervajjal, burgonyapüré

Desszert:
Hamis tiramisu kehelyben


Előétel:

Füstölt lazac fűszeres zselével

Hozzávalók (4 személy részére):

8 szelet szeletelt füstölt lazac
20 dkg kígyóuborka
2 ek. olívaolaj
1 ek. citromlé

A zseléhez:
2 lap zselatin
1 dl tejszín 
2,5 dl tejföl
1 ek. kapor
1 ek. citromlé
2 ek. ánizslikör
1 gerezd fokhagyma

Így készül:

A zselatinlapokat vízben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk és fél dl vízben az előírásnak megfelelően feloldjuk.
A tejfölt elkeverjük az apróra szelt kaporral, a citromlével, a likőrrel és összezúzott fokhagymával, végül sózzuk. A tejszínt gyengén felverjük, majd a zselatinnal együtt a tejfölbe forgatjuk. 4 kis formába töltjük és pár órára hűtő szekrénybe hagyjuk dermedni. 
Az uborkát kisebb kockákra vágjuk és az olívaolajjal kikevert citromléhez adjuk, összeforgatjuk.
A lazac szeleteket tányérra helyezzük, a megdermedt zselét kiborítjuk és az uborkával tálaljuk.
Ezt az előételt már előző este is ellehet készíteni, így másnapra sokkal kevesebb meló marad és még a zselének is jót tesz, ha egy éjszakát hagyjuk a hűtőben állni. 
A receptet a Kiskegyed Konyhája újságban találtam, kép a 8. oldalon tekinthető meg.


Sajnos nem kaptam ánizs likőrt, ezért változtatnom kellett az előételen. Egy egyszerűbb lazacos finomságot találtam egy internetes portálon:

Kapros blini lazacszeletekkel :

Hozzávalók:
  • 12 dkg liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál só
  • 2 db tojás
  • 6 evőkanál tej
  • 1 csokor friss kapor 
  • 2-3 evőkanál étolaj
  • 20 dkg pácolt vagy füstölt lazac
  • 10 dkg krémsajt
  • kaporlevél a díszítéshez
 Így készül:

Szórjuk a lisztet egy tálba, tegyük hozzá a sütőport és a sót. Üssük bele a tojásokat, majd öntsük hozzá a tejet. Keverjük sűrű tésztává, és a végén dolgozzuk a tésztához az összevágott kaporlevelet.
Csorgassunk egész kevéske étolajat egy nagy serpenyőbe, majd ha felmelegedett, egy-egy evőkanálnyit kanalazzunk a tésztából a serpenyőbe egymástól kicsit távol. Kis lángon addig süssük, míg a tészta szép aranysárgára nem pirul. Fordítsuk meg egy villával és a másik felét is süssük meg.
Az elkészült bliniket kenjük meg a sajtkrémmel, majd hajtogassunk rá a lazacból. Tetejét egy-egy ág friss kaporral dekoráljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ételfotók

Az ételekről általam készített képek - amatőr jellegüknél fogva - a receptek valódiságát tükrözik, vagyis azt látod, amit kapsz, ha elkészíted.

Az oldalon található szövegek és a receptekhez tartozó fotók saját tulajdonom, engedélyem nélkül nem közölhető.