Nem kell konyhatündérnek lenni ahhoz, hogy otthon könnyedén elkészítsünk egy finom házi péksüteményt. Ezek a csigák nagyon finomak és egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Igaz, nem időtakarékos és elég sok vele a macera, főleg, ha saját kézzel dagasztjuk a tésztát, de a végeredményt szemelőt tartva igazán megéri. Én este szoktam elkészíteni, így másnap reggelire egycsapásra elfogy.
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
2 ek cukor
3 tojássárgája
5 dkg olvasztott margarin
2 dl tej
2 csipet só
1 kocka élesztő
Töltelék:
25 dkg margarin
10 dkg kristálycukor
2 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 tk vanília aroma
Öntés:
2 dl tej
1 ek cukor
2 csomag bourbun vaníliás cukor
1 tk vanília aroma
Így készül:
Az élesztőt felfuttatjuk (2 dl langyos tejben elkeverem a belemorzsolt élesztőt és a cukrot, a tetejét megszórom 1 ek liszttel és 20 percre meleg helyre teszem. Ekkor az élesztő felfut). A felfuttatott élesztőt hozzáöntjük a tészta többi alapanyagához és dagasztjuk (kenyérsütő dagasztó fokozata tökéletesen megcsinálja helyettünk). A tésztát addig pihentetjük, amíg duplájára nő. Ezalatt kikeverjük a krémet az alapanyagokból. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra és a vaníliás krémmel megkenjük. Ezt követően feltekerjük és tetszés szerinti vastagságúra szeleteljük. Kivajazott tepsire helyezzük a csigákat és további 15-20 percig meleg helyen kelesztjük (a csigákat egy ujjnyi távolságra rakjuk egymástól, mert a kelés során megnő), majd 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a tészta kissé barnára sül. A sülés közben 3-szor meglocsoljuk a csigákat a cukros tejjel. (Vigyázat a lefolyt cukros tej parametrizálódik a csigák alatt és könnyen megéghet, ezért csak akkor kezdjük el az öntözést, ha már félig megsült a sütemény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése