A modern konyha világában megjelentek egyre gyakrabban hallott, idegen kifejezések, amelyek sokak számára magyarázatra szorulnak. A férjemmel egyik nap a paprika tv-t néztük és arra lettem figyelmes, hogy folyamatosan azt kérdezgeti: ez meg micsoda? Ilyen pl. a tapas, a brownie stb. Úgy gondoltam összeszedek néhány, hazánkban is egyre többet készített, a főző műsorokban oly sokat emlegetett ínyencséget és azok receptjeit, hogy mi hétköznapi háziasszonyok is valamelyest eligazodhassunk a különleges kulinária világába. Akinek kínai pl. a madeleine vagy a szuflé fogalma, az most jó helyen jár, mert szeretném bemutatni ezeket a finomságokat. Manapság minden jó nevű étterem kínálata között szerepelnek az előző fogalmak, amelyektől talán még sokan idegenkednek, pedig érdemes kiszakadni a rántott hús és a palacsinta, amúgy felülmúlhatatlan világából és egy esélyt adni a mai modern szakácsok, modern ételeinek. Mi magyarok sajnos megrögzött szokásainkkal, ha betérünk egy étterembe az ételek árát az adagok nagyságával értékeljük. Én azt mondom, hogy aki így méri egy magára adó étterem kínálatát, az inkább válasszon egy út menti kis pub-ot, ahol bizonyára a megszokott isteni magyaros fogásokkal és egyéb hagyományos ételekkel találkozhat a jól megszokott óriás adagokkal, viszonylag kevés összegért. Aki viszont nyitott az új ízekkel, a különleges fogásokkal való találkozásra, az kösse be a biztonsági övet, és látogasson el a gasztronómia fellegvárainak egyikébe. Ha sikerült átalakítani a hagyományainktól megrögzött szemléletünket, akkor már tudjuk, hogy a többször keveset ér annyit, mint az egyszer sokat, vagy még többet is. Mit is jelent ez?- kevés előétel, aztán jöhet valamivel több főétel és végül a desszert. A különleges ízvilágot kölcsönző éttermek újfajta gondolkodásra tanítanak, amely szerint a vendég egyen előételt, főételt és desszertet. Mindenből keveset, de azt gusztusosan tálalva.
(nem saját fotó) |
A szuflé, a hivatalos leírás szerint felfújt, francia nemzeti sütemény. Elképzelni sem tudnék a vacsora lezárásaként jobb desszertet a szuflénál, amely első ránézésre a muffinhoz hasonlít, viszont a szuflé belül krémes állagú. Míg a muffin hozzávalóit elég egy tálban, fakanállal összekeverünk és muffin formában kisütnünk, addig ahhoz, hogy a szuflé tökéletes állagú legyen, szigorú szabályokat kell betartanunk. A szuflé készítéséhez elengedhetetlen a szuflé sütőforma, amit szinte bármely nagyobb áruházban beszerezhetünk, de hőálló bögrével is helyettesíthető.
Rengeteg szuflé létezik, én a klasszikus csokis változatával ismerkedtem meg és készítettem el. A szuflé sikere az időzítésen múlik, nem szabad túlsütni. Egy perccel sem süthetjük tovább, mint az előírás, ez a titka annak, hogy belül krémes állagú maradjon. A szuflét a sütőből kivéve azonnal tálaljuk, mert pár perc alatt összeesik. A szuflé a felvert tojástól lesz szép magas, ezért ügyelni kell, hogy a keverésnél ne törjük össze a habot. Ha ezeket betartjuk nem is olyan nehéz otthon tökéletes szuflét sütni. Sajnos az én csokis szuflé receptemnek nyoma veszett, ezért egy általam még nem próbált receptet ajánlok elkészítésre (az alábbi fotót nem magam készítettem):
- 12,5 dkg
- 20 dkg csokoládé
- 4 tojás
- 12,5 dkg porcukor
- 6 dkg liszt
Elkészítés:
A margarint és a csokit serpenyőben, nagyon kis lángon megolvasztjuk, folyamatosan keverve. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd 4 tojás sárgáját egyenként belekeverünk. A porcukrot és a lisztet összekeverjük, és apránként az egészhez hozzáadjuk. Ha sikerült csomómentesre összekeverni, akkor óvatosan, habverővel belekeverjük a 4 tojás felvert fehérjét.
A szuflé formácskákat kivajazzuk és becukrozzuk. A masszát háromnegyedig töltjük a formákba. Egy magas peremű tepsibe rakjuk a szuflékat, és annyi vizet öntünk alá, hogy a formák magasságának feléig érjen a víz. Az előmelegített sütő aljára helyezve a tepsit 15 percig sütjük 150 fokon. Közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk. Azonnal szervírozzuk, akár saját sütőformájában.
A szuflé formácskákat kivajazzuk és becukrozzuk. A masszát háromnegyedig töltjük a formákba. Egy magas peremű tepsibe rakjuk a szuflékat, és annyi vizet öntünk alá, hogy a formák magasságának feléig érjen a víz. Az előmelegített sütő aljára helyezve a tepsit 15 percig sütjük 150 fokon. Közben a sütő ajtaját ne nyitogassuk. Azonnal szervírozzuk, akár saját sütőformájában.
Tapas:
A Wikipédia szerint a tapas a spanyol gasztronómia egyik jellegzetessége (ejtsd: tápász). A legtöbb bárban és étteremben a szeszes italok mellé szolgálják fel. A tapas rendkívül sokféle, tulajdonképpen bármiből lehet tapas, amit kis adagokra fel lehet osztani: apró szendvics, kolbászkák, sonka stb. Az itt élők gyakran beülnek kedvenc bárjukba, és borozgatás mellett egy-egy falatnyi tapast rágcsálnak.
Lazacos tapas:
Hozzávalók (4 db):
4 szelet korn spitz vekni (vagy bármilyen kis méretű kenyér)
4 szelet füstölt lazac
2 db érett avokádó
jégsaláta
1 citrom leve
1 marék kapor
Így készül:
Az avokádókat félbevágjuk, kikanalazzuk és citromlével, sóval, borssal, kaporral fűszerezve összeturmixoljuk, majd hűtőbe tesszük. A kenyeret kevés olajon megpirítjuk, ha kész hagyjuk kihűlni. Ezt követően összerakjuk a tapast. A kenyérre egy salátalevelet helyezünk, ezt megkenjük avokádókrémmel és egy szelet lazaccal koronázzuk meg.
Brownie
A brownie egy amerikai édesség, amelynek különlegessége, hogy nagyon csokis. Kezdő háziasszonyok is bátran elkészíthetik, mert biztosan nem okoz csalódást. A csupa csoki élvezetet tetézi, hogy a tökéletes brownie belül krémes, remegős, de a szuflénál szilárdabb állagú. Ezért a szufléhoz hasonlóan ennél a desszertnél is fontos a sütési idő pontos betartása. A brownie-hoz minőségi vanília fagylaltot vagy tejszínhabot kínálunk. Nekem egy isteni brownie receptem van, amit mindenkinek ajánlok elkészíteni, aki imádja a csokit. Személy szerint ez az egyik kedvenc desszertem, nem lehet megunni.
15 dkg cukor
10 dkg vaj
2 ek. liszt
6 tojás
3 tábla étcsoki
1 narancs
1 ek. rum
Így készítem:
A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét a cukorral együtt felverem. A csokit a vajjal gőz fölött megolvasztom, majd a tűzről levéve a narancshéjjal és a rummal elkeverem. Ezt követően óvatosan belekeverem a felvert habot és a lisztet. Tortaformába öntöm a masszát és előmelegített 180 fokos sütőben 30-35 percig sütöm.
Wellington
Igazi ünnepi fogás. Egyszer karácsony szentestére készítettük a férjemmel és elhatároztam, hogy hagyományt teremtünk és ez lesz ezentúl nálunk minden karácsonykor az ünnepi vacsora. A wellington eredetileg bélszínből készül, de anyagi okok miatt nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy bélszínt vásároljanak. Mi wellington szűzérmét készítettünk és el kell hinni, hogy azzal is isteni finom. A wellington gyakorlatilag egy gombapéppel (hivatalos néven duxelle) töltött leveles tésztába göngyölt bélszínt jelent. A bélszín készítésénél ügyelni kell arra, hogy a húst megfelelően lehártyázzuk. A leveles tészta lehet mirelit, én is azzal készítettem, elég jó minőségű tésztákat lehet már kapni, de aki lelkiismeretes akar lenni, az házilag is elkészítheti.
Íme az én wellingtonom így néz ki:
Hozzávalók: 60 dkg sertés szűzérme, 1 csomag mirelit leveles tészta, 40 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, olaj, bazsalikom, só, őrölt bors.
Elkészítés: A kiengedett leveles tésztát kb. 3-4 milliméter vékony, téglalap alakúra kinyújtjuk.A szűzérmét sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal megszórjuk, és mindkét oldalát kevés olajban pirosra sütjük. Az apróra vágott, sóval, borssal, aprított petrezselyemzölddel megszórt gombát olajban megpároljuk. A tésztát megkenjük a gombával, hosszában ráfektetjük a szűzérmét, és a tésztát rúd alakúra feltekerjük. Végeit visszahajtjuk, és felvert tojással megkenjük. A tetejét megszurkáljuk, és közepes hőmérsékletű sütőben aranysárgára sütjük. Párolt zöldségekkel kínáljuk.
Ezt a receptet az internetről szedtem le, szerintem nagyon jó, bátran tudom ajánlani.
Folyt köv.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése