Első találkozás a gnocchival:
Elhatároztam, eldöntöttem, elkészítettem! Íme az eredmény. Egy egész estét szántam erre az ételre, hogy végre én magam készítsem el a saját házi gnocchimat. Az elhatározás előzménye, hogy már régóta nézegettem gnocchi recepteket - mivel ezer féle módon variálható -, valamint fontos, hogy az egy éves kislányomnak is adható. De először a magam lustasága győzött le és a Lidl-ben előre elkészített változatát vásároltam meg, így nekem már csak szószt kellett hozzá varázsolnom. ...na meg ahogy én azt elképzeltem, eszembe sem jutott a kudarc lehetősége, egészen addig, amíg megkóstoltam a remekművet, amire oly régóta fentem a fogam. Ehetetlen volt számomra, pedig juhtúrós rakottasként készítettem el. A tészta már kicsomagolva megcsapta az orromat. Sokkal inkább volt erős zselatin szaga, mintsem ínycsiklandó vagy legalábbis natúr illata. Botrányos íze volt ennek a gnocchinak. De nem vagyok egy belenyugvó típus. Az nem lehet, hogy ennyi legyen. Egy pár hét múlva villant fel bennem az ötlet, hogy biztosan házilag is elkészíthető ez az olasz fogás. Sikerült, mind állagra, mind kinézetre, mind illatra elégedett voltam. Egy egyszerű füstölt sajtos mártást csináltam hozzá, így a kislányom is ehetett belőle. Megérte-e? Nos azt kell mondjam, hogy finom lett, de szerintem nem érte meg. Annyira nem volt nagy durranás, hogy az egész estémet elvette tőlem. Viszont azon a téren teljesen megérte, hogy egy nagy adag mehetett a fagyasztóba, amit csak előkapok legközelebb és parajos szósszal felhasználom a picikémnek. Legalább egyszer minden háziasszonynak el kell készíteni szerintem.
Elhatároztam, eldöntöttem, elkészítettem! Íme az eredmény. Egy egész estét szántam erre az ételre, hogy végre én magam készítsem el a saját házi gnocchimat. Az elhatározás előzménye, hogy már régóta nézegettem gnocchi recepteket - mivel ezer féle módon variálható -, valamint fontos, hogy az egy éves kislányomnak is adható. De először a magam lustasága győzött le és a Lidl-ben előre elkészített változatát vásároltam meg, így nekem már csak szószt kellett hozzá varázsolnom. ...na meg ahogy én azt elképzeltem, eszembe sem jutott a kudarc lehetősége, egészen addig, amíg megkóstoltam a remekművet, amire oly régóta fentem a fogam. Ehetetlen volt számomra, pedig juhtúrós rakottasként készítettem el. A tészta már kicsomagolva megcsapta az orromat. Sokkal inkább volt erős zselatin szaga, mintsem ínycsiklandó vagy legalábbis natúr illata. Botrányos íze volt ennek a gnocchinak. De nem vagyok egy belenyugvó típus. Az nem lehet, hogy ennyi legyen. Egy pár hét múlva villant fel bennem az ötlet, hogy biztosan házilag is elkészíthető ez az olasz fogás. Sikerült, mind állagra, mind kinézetre, mind illatra elégedett voltam. Egy egyszerű füstölt sajtos mártást csináltam hozzá, így a kislányom is ehetett belőle. Megérte-e? Nos azt kell mondjam, hogy finom lett, de szerintem nem érte meg. Annyira nem volt nagy durranás, hogy az egész estémet elvette tőlem. Viszont azon a téren teljesen megérte, hogy egy nagy adag mehetett a fagyasztóba, amit csak előkapok legközelebb és parajos szósszal felhasználom a picikémnek. Legalább egyszer minden háziasszonynak el kell készíteni szerintem.
Hozzávalók:
1 kg burgonya
35-40 dkg liszt (illetve amennyit felvesz)
1 tojás
só
2 ek. olaj
szószhoz:
4 dl tejszín
15 dkg füstölt sajt
1 marék metélő hagyma
Így készül:
A tésztához a burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörve vágódeszkára szétterítjük hűlni.
Amíg a krumpli kihűlt elkészítettem a szószt, amihez a sajtot lereszeltem, a hagymát apróra szeltem és az egészet összeforraltam.
Visszatérve a tésztához az alapanyagokat (kivéve olaj) összegyúrjuk úgy, hogy a lisztet folyamatosan adagoljuk. Sima, puha tésztát kell kapnunk. Ezt követően lisztezett deszkán kb 1,5 cm átmérőjű hengereket formázunk és 1,5-2 cm hosszú rudakra szeljük. A kis rudakat egy villa belső felén legörgetjük, így keletkezik a csíkos minta és a formát is ez a lépés adja. A kiszaggatott gnocchit lobogó vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. A vízből kivéve olajjal lecsepegtetjük, összekeverjük, hogy ne ragadjanak össze. A szósszal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése