A tortasütés valóban művészet lenne? Erre a kérdésre, ha engem kérdezne valaki egyértelműen azt válaszolnám, hogy nem. Persze nem állítom, hogy nem kell némi rutin és kitartó gyakorlás, de a kis házi cukrászatunk csúcsa, amikor első tortánk összeáll és elkönyvelhetjük, tudunk tortát sütni. Aztán, ha pl. anyukámat kérdeznénk a tortasütés művészetéről, ő már nagy valószínűséggel egyértelmű igen választ adna. Hogy miért? - mert számára a sütemény, így a torta sütés is valóságos rémálom, mivel szinte mindig kudarc a végeredmény. Pedig nem kéne így lennie, mindössze néhány alapvető szabály betartásán, ill. bennem tartásán áll vagy bukik az egész. A torta készítésének nagyon merev szabályai vannak, amelyeket, ha figyelmen kívül hagyunk, bizony anyukám sorsára jutunk. A legalapvetőbb hibákat követi el és biztos vagyok abban, hogy rajta kívül sokan mások is hozzá hasonlóan járnak el, ha tortasütésről, süteménykészítésről van szó.
Íme néhány szabály, amelyeket, ha betartunk nagy eséllyel sikerre vihetjük süteménygyárunkat:
- Az első legfontosabb aranyszabály a türelem. Tortát nem lehet türelem és teljes odaadás nélkül készíteni.
- A következő a pontosság. Fontos a megfelelő arányok betartása. A tészta hozzávalóit nem lehet találomra adagolni. Ez különösen a kevert tésztáknál pl.: piskótánál érvényes. Én is sokáig blindre kevertem a piskótát és csak nemrég jöttem rá, hogy nagy hiba volt. Soha sem voltam elégedett a tésztával, mindig olyan ázott volt, ráadásul követtem az általam ismert hagyományt, hogy sütőport használtam. Aztán rátaláltam egy kiváló piskóta receptre, aminek lényege, hogy nem tartalmaz sütőport. Ennek receptje az alapreceptek között megtalálható.
- Mielőtt nekilátnánk a tészta kikeverésének a sütőformát kell megfelelően előkészítenünk. A tortaformát egy sütőpapíron körberajzoljuk, majd kivágjuk a kört. A sütőformát alaposan, mindenhol kivajazzuk és az aljára helyezzük a sütőpapírt. A forma oldalát liszttel megszórjuk. Ezzel a technikával biztos, hogy nem ragad le a sütemény tésztája, ami fél siker a célhoz.
- Ügyeljünk, hogy ha a tojásfehérjét külön kell választani és a fehérjéből kemény habot verni, akkor nagyon ügyeljünk, hogy a fehérjébe ne kerüljön sárgája, mert akkor nem lesz kemény a habunk.
- A tojásfehérjét mindig hidegen, hideg keverőtálba kell felverni. Akkor jó, ha megáll a habverőn és nem folyik le. Vigyázzunk nehogy túlverjük a habot, mert akkor az egész összeesik. Ez érvényes akkor is, ha habtejszínt akarunk felverni.
- A jó piskóta titka, hogy a felvert fehérje habhoz csak nagy, erőteljes mozdulatokkal szabad a többi alapanyagot belekeverni. Ennek célja, hogy a hab ne essen össze, így lesz szép magas a tésztánk.
A jó torta alapja a kifogástalan tészta és krém. Fontos, hogy a krém megfelelően kemény legyen, hogy biztos tartást adjon a tortának. A kislányom keresztelő tortájánál én is elkövettem azt a hibát, hogy rossz krémet választottam. Ez egy túrós, tejszínes krém volt, ami persze ízre nagyon finom, viszont nem tartotta az amúgy is magas, két emeletes tortát, annak ellenére, hogy tortapálcákkal alátámasztottam. A krémet csak hűvös helyen, lehűtött keverőtálban szabad kikeverni és azonnal hűtőbe kell tenni, hogy felhasználásig tovább dermedjen. Ha vaj alapú krémet választottunk, akkor különösen fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg. Továbbá fontos, hogy szoba-hőmérsékletű vajjal dolgozzunk, mert a kemény vajat nem lehet habosra keverni és darabos lesz a krémünk.
- Ha a torta összeállt, ízlésünk szerint díszíthetjük krémmel vagy fondanttal. Tortadíszítési technikákat mi magunk is elsajátíthatjuk egy kis gyakorlással, némi érzékkel. (A tortakészítési technikákról később itt a blogon.) A végeredmény pedig akkor is csodálatos, ha nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna.
Nincs is jobb egy kellemes házi süteménynél, ami nem csak jellegében, hanem ízvilágában is valódi. Ezért, ha egy kis érdeklődést is érzünk magunkban érdemes belevágni, felhagyni a cukrászdából rendelt, adalékokkal és minden mással dúsított műtortákkal, házias JELLEGŰ süteményekkel.
Ha kész jöhet a kóstolás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése