Itt van a friss, zsenge cukorborsó ideje! Mikor, ha nem ilyenkor érdemes levest készíteni belőle. A férjem szerint a cukorborsó leves kizárólag csipetkével az igazi, ezért ilyenkor hiába a sok macera - csipetkével kell csinálni. Nem tagadom igaza van, vannak levesek (pl.: gulyásleves, gombaleves), amelyek elképzelhetetlenek csipetke nélkül. Persze, aki nem akar ezzel bíbelődni nyugodtan helyettesítheti cérnametélttel, vagy bármilyen más levesbetéttel. Csipkedet a boltokban is kapható száraztésztaként, viszont ezzel vigyázni kell, mivel a főzési ideje jóval hosszabb a házi csipetke főzési idejénél. Vigyázzunk, hogyha túl későn rakjuk a levesbe, mialatt az megpuhul, a zöldségek teljesen szétfőhetnek. Érdemes elolvasni a tészta főzési idejét, hogy így véletlenül se járjunk.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
1 csomó petrezselyem
cukorborsó ízlés szerint
1 tojás
kb. 10 dkg liszt
Így készül:
A hagymár apróra vágom, a répákat felkarikázom és a petrezselyemmel, valamint a cukorborsóval együtt alaposan megmosom.
Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítom, majd rádobom a répákat, a cukorborsót és 2 ek pirospaprikával pár percig, takarék lángon tovább pirítom.
Ezt követően felöntöm annyi vízzel, hogy picit hígabb legyen, mint amilyen sűrűre szeretném főzni, mivel főzés közben a víz párolog. Ízlés szerint sózom, borsózom és ételízesítővel fűszerezem. lassú tűzön főzöm, hogy az ízek összeérjenek, közben kóstolgatom. Addig kell főzni, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A csipetkéhez az egy tojást kb 10 dkg liszttel (ez a tojás méretétől is függ) és két csipet sóval összegyúrom, majd az összeállt tésztából apró golyócskákat csipkedek. Kevés liszttel megszóróm, hogy ne ragadjon össze. Érdemes a kezünket is lisztezni, hogy ne ragadjon, így könnyebben és gyorsabban kicsipkedjük a tésztát. A csipkedettet akkor kell a levesbe önteni, ha a zöldségek már megpuhultak. Felforralom és addig főzöm, amíg a golyócskák feljönnek a levesben.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése