Megújult a blog!

Kedves Olvasó!

Köszöntök mindenkit megújult Blogomon!

A korábban Ági konyhája néven megismert blogomat teljes egészében átalakítottam annak érdekében, hogy még érdekesebb és szerethetőbb legyen az oldal. A Csupa csuda konyhám már nem csak egy szokványos receptközlő oldal, hanem egy online gasztro magazin. Az elnevezést azzal érdemelte ki, hogy a recepteken túl érdekes és aktuális témákat tartalmaz az oldal.

Nézz körül Nálam, Jó kikapcsolódást kívánok!

2014. január 12., vasárnap

Koccintsunk borral!

Családi és baráti körben történő borozgatás alkalmával gyakran előfordul, hogy koccintásra kerül a sor. Azt figyeltem meg, hogy sokan azonban nincsenek tisztában a borral való koccintás etikettjének. Mert, hogy ennek is szabálya van, de nem azért, hogy egy újabb kényelmetlen szokást kelljen megjegyeznünk, hanem azért, hogy a bor zamatát és méltóságát a hagyományaikban is megőrizzük illetve alkalmazkodjunk ahhoz.

Ezért már a borospohár kiválasztásánál is résen kell lennünk. Nem mindegy, hogy a különböző borokat milyen pohárból fogyasszuk. Érdekesség képen azért elmondom, hogy régen olvastam erről az egyik könyvemben, ahol azt írták, hogy a bor ízét valójában nem befolyásolja a pohár, mert annak ugyanolyan íze van minden pohárfajtában. Ez állítólag egy teszt eredménye volt. A történet lényege, hogy ez a könyv azt írja, hogy a borospohár nem más, mint üzlet, egy kitalált történet, amelyet az emberek elhisznek és milliárdos bevételt hozott a borospohár kitalálójának, gyártójának.

Mese vagy nem, én elképzelhetetlennek tartom, hogy a bort vizespohárból igyam. Sokszor próbáltam már illemből, vendégségbe, ahol nem  adnak különösebben a bor rituáléjának, kínálják, mint a vizet.
Valahogy nem esik úgy a bor, mint akkor, amikor borospohárból fogyasztom.

Visszakanyarodva a témához, a borospoharakról általánosságban tudni illik:

Pezsgő:

Hosszú, keskeny szárú poharat válasszunk, amelyben a buborékok egészen fantasztikusan muzsikálnak és a pezsgő zamatát a pohár sokáig magában tartja.

Fehérbor:

A fehérborokról általánosságba elmondható, hogy keskenyebb átmérőjű pohárból kell inni, mint a testes vörösborokat. A profik és, akik igazán adnak a rituáléra, azok a fehérboros poharakat is a fehér bor fajtájától függően válogatják. Ugyanis a fehérboros poharak is többfélék lehetnek. Még a nívós éttermek sem biztos, hogy a megfelelő pohárból kínálják első osztályú boraikat.

Rizlinges pohár: a fehérboros poharak keskenyebbik fajtájába sorolhatók és a könnyedebb fehérborokat isszuk belőle.

Chardonnay pohár: szélesebb a rizlingesnél, ezért a chardonnay mellett a testesebb fehérborokat, rosét kínáljuk ebből.

Vörösbor:

A vörösborok nehezebbek, mint fehér társaik, ezért a vörösboros poharak is ehhez igazodnak. Két féle poharat szeretnék kiemelni, az egyik a burgundi, a másik az úgynevezett bordeaux-i pohár. A kettő közti különbség abban áll, hogy a burgundi poharaknak szélesebb, tömzsibb az átmérőjük, míg a másik keskenyebb és magasabb.

A poharak alkatából eredően a burgundis pohárba töltjük az illatos, zamatos, fiatalabb borokat, míg a bordeaux-i változatába az érett vörösek kerülhetnek.

Amit még a poharakról tudni érdemes:

  • A bort sosem szabad tele tölteni. Az érvényes szabály, hogy a pohár legszélesebb pontjáig töltjük a bort, akár fehérborról, akár vörösről legyen szó.
  • Színes poharat soha! Kizárólag átlátszó, kristálytiszta poharat válasszuk, mivel a bor színe, textúrája, testessége kizárólag átlátszó pohárból érzékelhető, ami elengedhetetlen a borélmény megéléséhez.
A koccintás etikája:
A borospoharat kizárólag a száránál illetve a talpánál kell megfogni. Ennek oka, hogy a kezünk melegével ne melegítsük fel a bort. Minden bort a hozzá illő megfelelő hőmérsékleten tanácsos fogyasztani, mivel élvezeti értéke különben elveszik. 

A koccintás esetén sem más a szabály. A poharat a száránál, vagy talpánál fogva fogjuk meg  és egymás szemébe nézve koccintsunk. 

Mindig ügyeljünk arra, hogy soha ne igyuk ki poharunk teljes tartalmát annak érdekében, hogy bármikor legyen lehetőség a koccintásra. Ez egy egyszerű, de aranyat érő szabály. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ételfotók

Az ételekről általam készített képek - amatőr jellegüknél fogva - a receptek valódiságát tükrözik, vagyis azt látod, amit kapsz, ha elkészíted.

Az oldalon található szövegek és a receptekhez tartozó fotók saját tulajdonom, engedélyem nélkül nem közölhető.